top of page

6 טיפים לבחירת מעשנת הפלט הטובה ביותר

כשמדברים על מעשנת פלט מדובר על תנור ורסטילי הפועל של שבבי עץ טבעיים שמגיעים בטעמים שונים ומספקים ארומות ייחודיות למזון הנשלט על ידי בקר חכם שדואג לשמור על טמפרטורה קבועה ומבוקרת ועל ידי כך מאפשר הכנה של סוגים מגוונים מאוד של מזון.

בשנים האחרונות עוד ועוד יצרנים נכנסים לשוק וההיצע של גריל מעשנת הפלט רק הולך וגדל.

הבחירה במעשנת פלט המושלמת הולכת ונעשית קשה יותר שכן מאוד קשה לאמוד על ההבדלים המהותיים בין גריל אחד למשנהו.


בכתבה זו ריכזנו עבורכם 6 טיפים שיעזרו לכם למצוא בקבלת ההחלטה איזה גריל פלט הוא הטוב ביותר עבורכם!
 
1. מחיר: מה ההבדל בין המעשנות בטווחי המחירים השונים?
כמו בכל מוצר, מעשנת פלט נעה בטווח מחירים רחב מאוד. המחיר למעשנת פלט ביתית מתחיל בכ- 2000 ₪ ויכול להגיע למעל 10,000 ₪ (מעשנות פלט תעשייתיות מקצועיות יכולות אף להגיע לעשרות אלפי שקלים). 
בשוק קיימים מעשנות פלט זולות שנראות אטרקטיביות במבט ראשון אבל עלולות לאכזב אתכם ולעלות לכם ביוקר בטווח הרחוק.
כשקונים מעשנת פלט זולה שאינה איכותית מספיק, חלקים עלולים להחליד במהירות, רכיבים פנימיים עלולים להתקלקל ואתם עלולים למצוא את עצמכם מוציאים כספים נוספים במאמץ לתקן ולהחליף חלקים באופן קבוע. במצב זה כבר עדיף לרכוש מוצר איכותי במדרגת מחיר גבוהה יותר שיחזיק שנים קדימה.
מעשנת פלט איכותית נבנית כדי להחזיק שנים קדימה ולספק ביצועים גבוהים. לא משנה מהו התקציב שלכם, חפשו מעשנת פלט שנבנתה היטב מחומרים עמידים ומציעה איכות לאורך שנים. 
 
2. איכות החומרים וההרכבה:
הדרך הטובה יותר להבטיח שמעשנת הפלט שלכם תשרת אתכם נאמנה שנים רבות היא לרכוש אחת איכותית שנבנתה מחומרים עמידים ומורכבת היטב. מעשנה הבנויה ממתכת עבה תעזור בשמירת החום ואף יחסוך בצריכה של שבבי עץ. אחת האינדיקציות למתכת עבה היא משקל הכולל של המעשנה.

 

לפני הרכישה מומלץ לערוך מספר בדיקות בחנות הגרילים.
מכסה המעשנה: 
הרימו את המכסה של המעשנה והרגישו את משקלו. משקל מכסה המעשנה אמור להרגיש מעט כבד על מנת למנוע פתיחה אקראית של המכסה ממשבי רוח חזקים וכו'. וודאו שהמכסה יושב טוב ויציב ומספק אטימה מוחלטת למעשנה. בדקו היטב את החיבורים השונים וודאו שאין רווחים מהם החום יכול לברוח החוצה.
בחלק מהמעשנות המכסה הוא בעל חיזוקים רוחביים ואנכיים אשר בנוסף לשמירה על חוזקו ויציבותו משמשים גם לניקוז התעבות השומנים על המכסה.

חומר השלד: 
בדקו את החומר ממנו עשוי שלד המעשנה. מעשנות רבות בשוק עשויים מפלדה צבועה ואיכותה משתנה ממעשנה למעשנה. חשוב לוודא שהצבע הינו צבע מיוחד שעמיד בטמפרטורות גבוהות ולא יתחיל להתקלף לכם לאחר מספר שימושים. נושא הצבע הוא מהותי מכיוון שאם הצבע יתחיל להתקלף הפלדה שמתחתיו תתחיל להחליד.

חלקו הפנימי: 
בדקו גם את פנים המעשנה, איפה שנמצא סיר הבעירה ולוח ההפרדה. אלו הם שני הרכיבים שנמצאים במגע תמידי עם האש ונחשפים לטמפרטורות הגבוהות ביותר. חלק מהחברות מאפשרות לשדרג את החלקים האלו לפלדת אל-חלד.
בשוק קיימות גם מעשנות פלט שעשויים מפלדת אל-חלד. דגמם אלו עמידים מאוד בפני היווצרות חלודה וקלים יותר לתחזק. מעשנות אלו תהינה יקרות יותר בדרך כלל בהשוואה למעשנות עם פלדה צבועה.

בסופו של דבר שאלו את עצמכם- האם המעשנה מרגישה לכם איכותית, יציבה ועמידה?
מעשנה שבנויה היטב מחומרים איכותיים ועמידים יספק עבורכם תוצאות טובות יותר. מעשנה איכותית תשמור על פיזור החום בצורה טובה יותר, תהפוך את צריכת שבבי העץ ואת הבישול ליעילים הרבה יותר.

3. טווח טמפרטורה ופיזור החום:
שיקול פיזור החום וטווחי הטמפרטורה הוא אחד השיקולים החשובים ביותר כשבאים לבחור מעשנת פלט. בהתחשב בסוג הבישול המועדף עליכם – טווח הטמפרטורה יכול להיות קריטי. מרבית מעשנות הפלט מגיעות ללא בעיה לטווח טמפרטורות של 80 – 220 מעלות צלזיוס. טמפרטורות אלו מתאימות לעישון, צלייה, אפייה וגריל. אולם זה לא מספיק עבור חריכה שדורשת טמפרטורה של סביבות ה- 270 מעלות צלזיוס.
ככל שטווח הטמפרטורה של המעשנה רחב יותר כך היא תוכל לשמש עבור מגוון סוגי בישול. 
גורם חשוב נוסף, ואולי אף יותר הוא פיזור החום. חברות רבות מתהדרות בהצלחתן לספק מוצר אשר שומר על חום זהה בכל חלקיו. עבור הרוכש אין כל דרך לבדוק זאת בוודאות עד לשימוש במוצר ובחינה של פיזור החום למזון המפוזר במקומות שונים על גבי המשטח. בכל מעשנה/גריל יש אזורים יותר חמים ואזורים פחות חמים, והשאיפה היא שפער הטמפרטורות בין האיזור החם לאזור הפחות חם יהיה מה שיותר קטן ושפיזור החום יהיה כמה שיותר אחיד בכל אזורי הבישול.
לפני שרוכשים מעשנה כדאי להשוות את נתוני פיזור חום בין המעשנות השונות ולקחת זאת בחשבון בעת הרכישה.

4. לוח הבקרה: 
מעשנת פלט, בדומה לתנור הביתי, צריכה לשמור על טמפרטורה קבועה על מנת שהמזון יבושל בצורה מיטבית. יכולת המעשנה לשמור על טמפרטורה קבועה לאורך כל הבישול/עישון היא תוצאה ישירה של איכות לוח הבקרה שלו. לוח הבקרה הוא המוח של המעשנה. ישנם סוגים שונים של לוחות בקרה ומידת הדיוק שלהם משתנה מאחד לשני. לא כולם יצליחו לשמור על טמפרטורה קבועה גם במצבים של קור, רוח וגשם.

בקר 3 מצבים: 
בקרים מסוג זה נקראים גם בקרי LMH והם בעלי 3 מצבי טמפרטורה: נמוך-בינוני-גבוה. (110-160-220 בהתאמה). בקרים מסוג זה שולטים בהזנת שבבי הפלט במחזורים קבועים שנקבעים לפי המצב שנבחר. במעשנה המצוידת בבקר מסוג זה יהיה קשה יותר לשלוט על הטמפרטורה. 
סוג הבקרים הזה מאוד מיושן ודי ניר היום.

בקר רב-מצבים: 
בקרים אלו מספקים שליטה על כל טווח הטמפרטורות החל מ 80 ועד ל 300 מעלות (או פחות) בקפיצות של 20-30 מעלות. בקרים אלו בדרך כלל מגיעים עם צג דיגיטלי להצגת הטמפרטורה ועם יכולות נוספות כמו מצב עישון. למרבית מהמעשנות בשוק יש בקר מסוג זה כאשר הוא מצויד בנוסף במד טמפרטורה (פרוב) לבשר לבדיקת הטמפרטורה אליה הגיעה הבשר.

בקרי לחיצה שאינם PID: 
בקרים אלו מגיעים עם צג LCD ולחצנים לקביעת הטמפרטורה הרצויה. הם עובדים ביחידות של 5-10 מעלות ומאפשרים יותר דיוק. הם משתמשים במחזורים קבועים לשינוע שבבי העץ בדומה לבקר רב-מצבים ובקר 3 מצבים שתוארו. גם הם מגיעים עם מד טמפרטורה ייעודי לבדיקת טמפרטורת הבשר.

בקר PID: 
סוג זה של בקרים הוא הסוג החכם ביותר. בקרים אלו יודעים לשלוט בטמפרטורה ביחידות מידה של 3-5 מעלות. הפעלתם נעשית ע"י לחצנים והם מגיעים עם צג דיגיטלי. בקרים אלו בודקים באופן קבוע את טמפרטורת המעשנה, דואגים להוספת שבבי עץ במידה וצריך ויודעים להוריד את טמפרטורת המעשנה אוטומטית כאשר האוכל מוכן ע"י שימוש במדי חום מתוכנתים למדידת טמפרטורת האוכל תוך כדי בישול.

5. גודל משטח הבישול:
מעשנות פלט מגיעות במגוון גדלים. גודל המעשנה המתאימה עבורכם תלוי מאוד בצרכים שלכם. כאשר אתם בוחרים את הגודל המתאים לכם, תבחנו היטב הן את גודלו החיצוני והן את גודל אזור הבישול. שימו לב שבחלק ממעשנות הפלט ישנם 2 אזורי בישול. האחד – אזור הבישול המרכזי- זהו משטח הבישול העיקרי הקרוב ביותר לתחתית הגריל ולמקור החום. השני- משטח בישול על גבי רשת עליונה. מאחר ומעשנת פלט עובדת בשיטה של הסעה ולא בבישול עם אש ישירה - הטמפרטורה בין 2 האזורים די דומה אם כי ייתכן שבאזור התחתון הטמפרטורה תהיה מעט יותר גבוהה. לכן לדוגמה, ייתכן שיהיה עדיף לרכוש מעשנה קטנה בעלת 2 אזורי בישול, אחד של 0.32 מ"ר ואחד של 0.12מ"ר מאשר מעשנה גדולה יותר בעל שטח בישול של 0.4מ"ר עם אזור בישול אחד.
בהשוואה לגרילים סטנדרטיים (פחם/גז), זמן הבישול במעשנת פלט הוא אורך יותר ומתפרס על מספר שעות כך שיש צורך באזור בישול גדול יותר.

כלל אצבע: 0.5 מ"ר מתאים לעישון של כ-10 ק"ג בשר.
כך שעבור משפחה ממוצעת אשר מעוניינת לארח מדי פעם, מעשנה בעלת שטח צלייה כולל של כ-0.5 מ"ר אמורה לעשות את העבודה!

תזכרו שגדול יותר הוא לא בהכרח טוב יותר!

6. יכולות ומאפיינים נוספים
היצרנים מוסיפים למעשנות הפלט יכולות ומאפיינים ייחודיים בכדי להבדיל עצמם מיצרנים אחרים. 
לדוגמא:

  1. אש ישירה – כאמור, מעשנת פלט עובדת בשיטה של הסעה ואין מגע ישיר של האש עם המזון אולם, לעתים נרצה כן לספק למזון מגע ישיר עם האש לצרכי חריכה או צלייה מהירה. לשם כך חלק מהיצרנים מאפשרים הזזה של חלון בריפלקטור וחשיפה של הלהבה.
     

  2. מדי טמפרטורה לבשר – יכולת זו הפכה כבר למעיין סטנדרט בקרב השחקנים הגדולים בשוק. מעשנת הפלט מצוידת במד טמפרטורה (פרוב) אשר נועד למדידת הטמפרטורה אליה הגיע הבשר המתבשל. הפעלה פשוטה ודורשת חיבור ללוח השליטה והחדרת הפרוב לתוך הבשר.
    חלק מהמעשנות מאפשרות לתכנת את פעולת המעשנה כך שהמעשנה תוריד את הטמפרטורה שלה באופן אוטומטי ברגע שהמזון הגיע לטמפרטורה הרצויה.
     

  3. אזורי בישול משניים- כפי שצוין לעיל, לחלק מהמעשנות יש מספר אזורי בישול על יד הוספת רשת עליונה. בעת הרכישה רצוי לבדוק האם משטח הבישול הנוסף כלול בחבילה או בתוספת תשלום.
     

  4. מנגנון בעירה – יש שתי שיטות נפוצות:
    השיטה הראשונה מתבססת על בורג הזנה קצר ומאסיבי המפיל את שבבי העץ לאזור בעירה מלבני ורחב. שיטה זו נחשבת למתקדמת יותר וניתן למצוא אותה במעשנות/גרילי פלט יוקרתיים. 

    השיטה השנייה נחשבת לשיטה מיושנת יותר ומתבססת על בורג הזנה ארוך המוביל את שבבי העץ לסיר בעירה במרכז הגריל.
    קישור לכתבה: שיטות פעולה של מעשנות פלט
     

  5. WiFi - הטרנד האחרון בעולם הגרילים הוא שליטה מרחוק ע"י שימוש ב WiFi. המעשנות המצוידות  ב- Wifi ניתן לווסת מרחוק את טמפרטורת המעשנה ולעקוב אחר הטמפרטורה אליה הגיע המזון. במקביל ניתן ניתן לרכוש סט חיצוני של 4-6 פרובים אלחוטיים (כ- 200-300 ₪) אשר יספקו חוויה דומה.
     

  6. גודל תא אחסון (מיכל הפלט) ואפשרות להרחבה.
    מעשנה ממוצעת צורך בין 0.5 ק"ג ל 1 ק"ג פלט לשעה (תלוי בטמפרטורת העבודה ובגודל המעשנה) כך שאם אתם מתכוונים לעשות עישונים ארוכים, זהו פרמטר חשוב עבורכם.
     

  7. הספק חום וטווח טמפרטורות.
    בעישון חם טמפרטורת העבודה השכיחה היא באיזור 100-110 מעלות צלזיוס. במקביל ניתן לעבוד גם בטמפרטורות יותר נמוכות (אך לא פחות מ 65 מעלות) כדי לקבל אפקט עישון יותר מורגש ועוצמתי.
    לעתים נרצה לעבוד בטמפרטורות יותר גבוהות לצורך אפייה או צלייה.
    כמו כן שימו לב שככל שעובדים בהספק יותר גבוה, צריכת שבבי העץ עולה.
     

  8. אפשרות למדפים
    פונקציה שימושית אשר מקלה על הכנסה והוצאה של המזון אל ומהמעשנה.
    בדרך כלל המדפים הייעודיים אינם זולים וניתן לגשר על הפער על ידי הצבת שולחן או משטח עבודה ליד הגריל.
     

  9. אפשרות לחיבור קבינת עישון נוספת

לסיכום
אחרי הכל, בחירת המעשנה הטובה ביותר היא עניין אישי ומשתנה בהתאם לצרכים והמאפיינים של אותו אדם או משפחה.
המעשנה הטובה ביותר היא זו שטובה ביותר עבורכם!
אין מעשנה שתהיה מושלמת לכולם ולכן חשוב שתחקרו ותקראו כמה שיותר לפני הרכישה ותביאו בחשבון את כל הגורמים השונים שפורטו כאן.
הסבירו למוכר את הצרכים שלכם - עבור כמה אנשים אתם מבשלים, באיזה תדירות, מה התקציב שלכם וכו'.

לשאלות בנושא מעשנות ניתן לשלוח לנו פניה ליצירת קשר ונשמח לענות!

054-9304930
Tal 7Grills- גרילים ומעשנות

 

עקבו אחרינו בפייסבוק

bottom of page